TARTALOM:
Néhány jótanács
Az egyik
"VARÁZSSZER"
Diétás étrend:
HÉTFŐ
KEDD
SZERDA
CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
Receptek:
Uborkás burgonyafõzelék
Sült alma
Mustáros pecsenye
Gyümölcsös habfelfújt
Fiatal csirke hollandi módra
Csípõs-savanyú leves
Egy kis testmozgás
|
|
Néhány jótanács:
Ne akarjon hirtelen, sokat fogyni!
A hirtelen leadott kilók nagyon gyorsan visszajönnek, és néhány hét után azt veszi észre, hogy a mérleg többet mutat, mint annak előtte bármikor.
Fogyni kétféleképpen lehet:
.........-csökkentjük a táplálék kalóriaértékét
-fokozzuk a kalória felhasználást
Persze éhezni nem szabad, és nem kell lemondani a finomságokról sem!
Arany szabály :
.......-reggeli: ....bőséges
.......-ebéd: ........bőséges
.......-vacsora: ...minimális
A kalória felhasználást nem csak testmozgással lehet fokozni, hanem vannak "VARÁZSSZEREK", amik nagyon sokat segítenek nekünk.
Itt nem elsősorban a méreg drága, patikákban, drogériákban kapható étrendkiegészítőkről lesz szó, hanem gyógy- és fűszernövényekről, illetve más egszerű háziszerekről.
Az egyik ilyen csodaszer a GYÖMBÉRES FORRÓVÍZ!
A gyömbér méregtelenítő hatású, fokozza a zsírégetést, a forróvízzel keverve telítettség érzetét okozza.
Elkészítése:
....Forraljunk fel 5 dl vizet, közben két mokkás kanál .őrölt gyömbért tegyünk egy termoszba, öntsük rá a .forróvízet, majd zárjuk le.
Az így elkészített forró italból kortyolgassunk minden órában, fél órában.
Étrend javaslat:
( A *-gal jelölt ételek elkészítési módjai megtalálhatók a receptek között.)
HÉTFŐ:
......Reggeli: tejeskávé, 1 zsemlye, light margarin, ....................főtt tojás (bármennyi), sonka ....................(bármennyi), .paradicsom, paprika ....................(bármennyi)
......Tízórai: .alma (bármennyi)
.......Ebéd: ....Csontleves
.....................Kelkáposzta főzelék pörkölttel
......Uzsonna:gyümölcs joghurt (light)
......Vacsora: alma sajttal (kemény, zsírszegény)
KEDD:
......Reggeli: tejeskávé, 1 szelet rozskenyér, light ....................margarin, kemény sajt (bármennyi), .................. .párizsi (bármennyi), paradicsom, ....................paprika (bármennyi)
...... Tízórai: .alma (bármennyi)
..... .Ebéd: ....Zöldség leves
.....................Sült csirkecomb párolt zöldséggel
......Uzsonna: banán (1 db)
......Vacsora: natúr joghurt extrudált kenyérrel ............... .....(1-.2 szelet)
SZERDA:
...... Reggeli: tea kevés mézzel, 1 zsemlye, sonkás ......................tojásrántotta,.paradicsom, paprika ......................(bármennyi)
.......Tízórai:. görögdinnye (bármennyi)
...... .Ebéd: .. .Gyümöcs leves
..................... Uborkás burgonyafõzelék*
......................Sertés sült
..... .Uzsonna:Sült alma *
...... Vacsora: ivó joghurt
CSÜTÖRTÖK:
..... .Reggeli: natúr müzli, tejjel, friss gyülöccsel
...... Tízórai: .alma sajttal(sovány, kemény sajt)
.......Ebéd: ....Paradicsom leves
.................... Mustáros pecsenye,főtt burgonyával*
.......Uzsonna: Túró Rudi ( 1db)
...... Vacsora: Gyümölcsös habfelfújt*
PÉNTEK:
........Reggeli: tejeskávé, 2 vékony szelet piritós ......................barnakenyérből, light margarin, ......................diétás lekvár
........Tízórai: .főtt tojás (1 db) paradicsom ......................(bármennyi)
....... .Ebéd: ...Zöldborsóleves
.................... .Fiatal csirke hollandi módra*
........Uzsonna: alma (bármennyi)
........Vacsora: pohár langyos tej
SZOMBAT:
........Reggeli: frissen préselt narancslé, 1 vékony ......................szelet piritós barna kenyérből, light ......................margarin,
főtt sonka (bármennyi), .......................paprika, paradicsom (bármennyi)
........Tízórai: .alma (bármennyi)
....... .Ebéd: ...Csípõs-savanyú leves*
.......................Pulykamell szelet salátával ....
........Uzsonna: gyümölcsös túró
........Vacsora: joghurt extrudált kenyérrel (1-2 .......................szelet)
VASÁRNAP:
........Reggeli: tea kevés mézzel, 1 zsemlye, virslis ......................tojásrántotta,.paradicsom, paprika ......................(bármennyi)
........Tízórai: . frissen préselt narancslé (2 dl)
....... Ebéd: ...Gombaleves
......................Sült tengeri hal, saláta (bármennyi) .
........Uzsonna:Túró Rudi (1 db)
........Vacsora: alma sajttal (bármennyi)
RECEPTEK:
Uborkás burgonyafõzelék
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kevés só, 1 darab ecetes uborka, 3 deka zsír, 3 deka liszt, evõkanálnyi reszelt vöröshagyma, egy deci tejföl.
Egy kilogramm burgonyát meghámozva apró kockákra vágunk, annyi sós vízben, hogy a burgonyát épp csakhogy ellepje, puhára fõzzük. Egy középnagyságú ecetes uborkát belereszelve (káposztareszelõn), vékony piros rántást és egy deci jó tejföld adunk bele és még kb. 5 percig forraljuk.
Sült alma
Hozzávalók: 15 dkg alma
A hibátlan almákat megmossuk, sütőlapra tesszük, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Süthetjük gerezdekre vágva is. Ekkor serpenyőbe rakjuk , 1-2 kanál vizat öntünk rá, így pároljuk.
Mustáros pecsenye
Hozzávalók: 10 dkg sovány főtt marhahús, fél fej hagyma, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál tejföl, só
A levesben főtt húst vékony szeletekre vágjuk, bekenjük mustárral, gyengén sózzuk, és hagymakarikák közé ágyazva hidegre tesszük.Felhasználáskor a húst teflon edényben kevés olajon átsütjük, hozzátesszük a hagymát, és fedő alatt pároljuk, míg a hagyma is megpuhul. Ekkor hozzátesszük a tejfölt, és még néhány percig együtt pároljuk.
Gyümölcsös habfelfújt
Hozzávalók: 2 db tojás fehérje, 10 dkg gyümölcs, édesítő, kevés vaj
A tojásfehérjékből vert kemény habot édesítjük, belekeverejük felaprított gyümölcsöt, vajjal gyengén kikent tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél megsütjük.
Fiatal csirke hollandi módra
Hozzávalók: 20 deka borjúhús, egy fej reszelt vöröshagyma, zöldpetrezselyem, só, egy kis törött bors, egy egész tojás, két deci tejszín, 20-25 deka marhacsont, 20 deka leveszöldség, egy deci fehérbor, egy csöpp citromlé, 2 tojás sárgája és étolaj
20 deka borjúhúst megdarálunk s egy kis olajon egy fej reszelt vöröshagymával és zöldpetrezselyemmel megpirítjuk, s ha megpirult, sózzuk, egy kis törött borssal ízesítjük, majd egy egész tojással és egy deci tejszínnel elkeverjük és a megtisztított és ruhával kitörölt csirke hasüregét megtöltjük vele, majd cérnával bevarrjuk.
A csirkét kevés vízben fedõ alatt 20-25 deka marhacsonttal és 20 deka leveszöldséggel 40 percig lassan pároljuk s aztán, hogy színt kapjon, a levét beforraljuk s 20 perc alatt pirosra sütjük. Sütés után 20 percig pihentetjük, mert különben a töltelék szétesik és így nem tudjuk szépen felszeletelni. Levét leszûrjük és egy deci fehérborral és egy kis citromlével beforraljuk, tejszínnel és tojás sárgájával elkeverjük s tálaláskor mártáscsészékben adjuk fel.
Csípõs-savanyú leves
Hozzávalók:
4 db tojás
4-5 db savanyú uborka
20 dkg sonka
2 db erõleves kocka
Erõs Pista, erõs paprika
só, bors
Elkészítés: A kockákból erõlevest készítünk, az uborkát, sonkát
metéltre vágjuk. A tojásokból rántottát készítünk, majd ha kihûlt ezt is
felszeleteljük. A sonkát kicsit megpirítjuk majd az uborkával belerakjuk
a levesbe.Kicsit fõzzük, majd beletesszük a rántottát is. Sózzuk,
borsozzuk majd Erõs Pistával, paprikával csípõssé tesszük.
Egy kis testmozgás:
Az első héten a testmozgás nem más, mint 25-30 perc séta a friss levegőn. A következő héten ebbe is beleviszünk egy kis "csodaszert". |
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
felˆ
|
|