TARTALOM:

Menüajánlatunk


Elkészítési módok


A hét fűszere: az ÁNIZS

HÁZIPRAKTIKÁK

 

 

 

Menüajánlatunk:

Szombat:
Finom paradicsomleves
Csikós-tokány
Káposztasaláta
Takarék linzer



Vasárnap:
Zellerkrémleves
Pulykamelle jóasszony-módra
Francia fejes-saláta
Rafaello szelet

ELKÉSZÍTÉSI MÓDOK:

SZOMBAT

Finom paradicsomleves .................................................................................................ˆfel

Hozzávalók: 20 deka zöldség, étolaj, 3 deka liszt, 1 kg paradicsom, vagy 6 deci paradicsom.

20 deka apróra vágott zöldséget megpirítunk 3 deka zsírban és meghintjük egy
evõkanálnyi liszttel s egy kissé pirítjuk még, csak aztán eresztjük fel egy-két deci
vízzel és egy kiló paradicsommal. Jól beforraljuk s miután több ízben megkevertük,
áttörjük szitán, sajtgaluskákat fõzünk bele és reszelt sajttal meghintve adjuk fel.

Csikós tokány................................................................................................................ˆfel

Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 evõkanálnyi
piros paprika, 1 deci paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, étolaj,
2 deci tejföl, 1 evõkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.

Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, elkeverjük benne a piros paprikát és
beletesszük a kisujjnyi hosszúságúra és késhátnyi vastagra vágott húsmetéltet s
kissé lepörköljük. Aztán megsózzuk, paradicsommal és 2 deci vízzel feleresztjük és
fedõ alatt pároljuk. Hozzátesszük még a szétnyomott gerezd fokhagymát is.
Ha a hús puhulni kezd, belekeverjük a finom metéltre vágott zöldpaprikát,
a 2 deci tejfölt és 1 evõkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselymet. Ezzel aztán
puhára pároljuk.
Galuskával vagy burgonyával tálaljuk

Káposztasaláta .............................................................................................................ˆfel

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés só, 50-60 deka érett
paradicsom, 5 deka cukor, 3 deci savanyú tejföl.

Új, vékonylevelû fejeskáposztából két félmaréknyit finomra metélünk. Egy fej nem
erõs vöröshagymát összevágunk. A hagymát és káposztát rétegezve tányérra rakjuk,
majd gyöngén sóval meghintegetjük. Húsos, keménymagú, szép piros paradicsomot
kockára szeletelünk, kissé megsózzuk és megcukrozzuk, azután egy másik tálban
ezt is rétegezve lerakjuk. Néhány órán át mindkettõt állni hagyjuk, majd a salátástál
közepén felhalmozzuk a káposztát és hagymát, a paradicsomszeleteket pedig
csinosan köréje rakjuk. Ha a paradicsomból maradna, azt a gúla közepére,
csúcsára helyezzük, a levét pedig ráöntözzük a káposztára. Jó savanyú tejföllel
az egészet megöntözzük és egy órán át állni hagyjuk. Hideg-meleg sült, vagy
paprikáshús mellé is feladhatjuk

Takarék linzer................................................................................................................ .ˆfel

½ kg lisztet, ¼ kg vajjal vagy zsírral, 1 egész tojással, ¼ kg porcukorral,
1 sütoporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal 1 csipetnyi sóval és annyi
tejföllel, amennyit felvesz összegyúrunk, és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve,
a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vaníliás cukorral szórjuk be

VASÁRNAP

Zellerkrémleves ..............................................................................................................ˆfel

Hozzávalók: 30 deka csont, zellerlevél, 2 darab zellergumó, 3 deka vaj, 3 deka liszt,
3 evõkanál tejszín, 1 tojás, só.

30 dekacsontot 2 evõkanálnyi apróra vágott zellerlevéllel puhára fõzünk, majd levét
leszûrjük s félretesszük. A zellert szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztbõl
rántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttört
zellert s habverõvel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítõül 3 evõkanálnyi tejszínnel
elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított
zsemlyekockával adjuk fel.


Pulykamelle jóasszony-módra ....................................................................................... .ˆfel

Hozzávalók: 1 darab nagy pulykamell, 10 deka sonkaszalonna, 15 deka gomba,
petrezselyem, 1 deci tejszín, egy tojás sárgája, törött bors, só, 5 dkg vaj, étolaj,
2 dkg liszt, és 2 deci csontlé

A pulykamellet szalonnával megtûzdeljük, s egy serpenyõbe tesszük. Megsózzuk,
forró olajjal leöntjük, és a sütõben szép világos pirosra sütjük.
Közben a pecsenye mellé tesszük a megmosott , vékony szeletekre vágott gombát,
és azt vele együtt piritjuk. Levét egy kis törött borssal ízesítjük.Ha a hús puha,
kiemeljük, és elõkészítjük a mártást.A pecsenye zsírját leöntjük, csak a tepsi
alján hagyunk egy keveset, ebbe lisztet pirítunk, 5 dkg vajjal, de a gombát ki
ne szárítsuk.Feleresztjük csontlével, ízesítjük sóval, borssal. Ha felforrt, adunk
hozzá egy deci tejszínnel elkevert két tojás sárgáját. A húst szépen felszeleteljük,
ráöntjük a mártást, salátával, pirított burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.


Francia fejes-saláta ........................................................................................................ˆfel

A külsõ levelétõl megfosztott fejes-salátáról megmosás után a vizet lecsepegtetjük,
két kemény tojás szétmorzsolt sárgájához két nyers tojás sárgáját tesszük.
Ezt hat kanál olajjal és egy kanál mustárral jól elkeverjük, kevés borsot és
három kanál erõs ecetet teszünk hozzá.. Ezzel a mártással a salátát
alaposan összekeverjük.


Rafaello szelet................................................................................................................ˆfel

Hozzávalók:
A fehér tésztához: 5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék,
2 evõkanál rétesliszt, fél csomag sütopor, fél citrom leve
A barna tésztához: 5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 3 evõkanál kakaó,
2 evõkanál rétesliszt, csomag sütõpor
A krémhez: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vanília ízû pudingpor (fõzni való)
3-3,5 dl tej, 25 dkg Rama margarin
Díszítéshez: csokireszelék
Elõször a fehér tésztát készítjük el. Ehhez a tojásfehérjét kemény
habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is. A kókuszreszeléket a
liszttel és a sütõporral összeforgatjuk, óvatosan a cukros habba
forgatjuk, a citrom levét belefacsarjuk. Egy nagy tepsit sütopapírral
kibélelünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Kb. 165-170 C fokon 15 percig sütjük.
Barna tészta elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a cukrot is.
A diót a kakaóval, a liszttel és a sütõporral összeforgatjuk és óvatosan
belekeverjük a habba. 165-170 C fokon 15 percig sütjük.
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük. Elõször a pudingport, azután a
tejet adjuk hozzá, majd folytonos keverés mellett sûrû krémmé fõzzük.
Hûlni hagyjuk, végül a margarint apránként beledolgozzuk.
Következik a sütemény összeállítása. A krém nagyobb részét a
kókuszos tésztára kenjük. Erre kerül a barna tészta, amit a maradék
krémmel megkenünk. A tetejét csokoládéreszelékkel hintjük meg.

A HÉT FŰSZERE:

ÁNIZS
.......................................................................................................................ˆfel...........................

.......................................................
Az íze a köménymagra emlékeztet, de annál erõsebb ízû, édesebb aromás.

Elsõsorban édességek ízesítésére használják, de parányi belõle
dúsítja a vadas ételeket is,
mártások zamatát.

Élettani hatása: étványgerjesztõ, emésztést serkentõ, szélhajtó hatású.

HÁZIPRAKTIKÁK
................................................................................................... .
ˆfel

Az új tűzálló edényt nagyobb fazékba helyezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, maréknyi
sóval félóráig forraljuk, majd ebben a vízben hagyjuk kihűlni. Ezzel a módszerrel sokkal tartósabb,
és hőállóbb lesz.

Nem spriccel ki a konzervlé, ha vízben való felmelegítés után kissé ferdén tartjuk, és úgy
bontjuk fel a dobozt.

Ha fonnyadt a zöldség főzés előtt 10 percig langyos, majd 10 percig hideg vízben áztassuk.
Így visszanyeri frissességét.


...........................................................................................................................................ˆfel