
Török torta
Hozzávalók: ¼ kg méz, 1 deci víz, 8 tojás fehérje habbá verve, egy kis reszelt citrom héja vagy narancshéj, 18 deka vagdalt mandula vagy dió, ½ kg cukor és 4 ostyalap.
¼ kg mézet, ½ kg cukrot 1 deci vízzel addig fõzünk, míg a hideg vízbe cseppentett csepp rögtön megkeményedik. Három tojás fehérjébõl habot verünk s verés közben vékony szálban beleeresztjük a megfõtt cukros mézanyagot. Forró gõz felett 1 óra hosszat fõzzük, lassú kavargatás között. Akkor egy csöppet próbaképpen hidegvízbe teszünk; akkor jó, ha olyan kemény lesz benne, mint a gumi. Ezután a keverékbe beleteszünk egy kis reszelt citrom- vagy narancshéját, 10 deka vagdalt mandulát vagy diót és ezt cukorral meghintett nagy ostyalapokra kenjük. Az ostyalapokat egymásra helyezzük, deszkát teszünk a tetejére és arra még körülbelül 5 kilónyi súlyt. Egy napig így hagyjuk állni, aztán meleg vízbe mártott késsel vágjuk fel.