
Orosz krémtorta
Hozzávalók: 6 tojás, 15 deka porcukor, 15 deka szitált grízes liszt, egy kis reszelt citrom héja és 2 deka vaj.
2 egész tojást, 4 tojásnak a sárgáját, 10 deka cukorral habosra keverjük és 14 tojás fehérjének kemény habjához habarjuk az 5 deka porcukrot. Most összevegyítjük a habot a kikevert tojással és 15 deka szitált grízes liszttel és a reszelt citrom héjával is összekeverjük s vajjal kikent és papirossal bélelt egyszeru sütõlemezre lassan kisütjük. Ha kisült, nyújtódeszkára borítjuk, a papirost lehúzzuk róla és teljesen kihútjük. Ezután ujjnyi vastag szeletekre vágjuk s a felét rummal meglocsoljuk. Elkészítjük a krémjét: a 2 egész tojást a tojás sárgájával, a tejjel vaníliával és a cukorral összekeverjük és lassan felmelegítjük. Majd a hideg vízben áztatott zselatint is hozzátesszük s habverõvel állandóan keverve felfõzzük. Mikor a tûzrõl levesszük, további állandó keveréssel lehutjük, hozzáöntjük a maraschinó likört s jól összekeverjük. Ügyeljünk a krémre, mert nagyon hamar megfagy, tehát mikor még nem egészen hideg összevegyítjük a keményre felvert tejszínhabbal és egy vízzel kiöblített vékonyabb lábasba, vagy tortaformába ujjnyi mennyiséget öntünk belole és simára eligazítjuk. Erre egy sor rumban áztatott piskótaszeletet rakunk. A szelteket megintjük apró kockákra vágott befottel vagy cukrozott gyümölccsel s erre ismét krémet öntünk, aztán megint piskótaszeletekre s így folytatjuk, amíg az anyagból tart. Hideg helyen vagy jégszekrényben fagyasztjuk egy órán keresztül. Majd langyos vízbe mártjuk a lábast (ha tortaformában készítettük el, akkor forróvizes ruhával körültöröljük) és tálra borítjuk, tejszínhabbal gazdagon díszítjük s apró kockákra vágott cukrozott gyümölccsel vagy befõtt magnélküli cseresznyével díszítve tálaljuk.