Stefánia legyezõ-torta
Hozzávalók: alapja és teteje barna torta anyaga: 12 deka porcukor, 8 deka csokoládépor, 4 deka liszt, 3 deka rummal meglocsolt piskótamorzsa és 3 deka vaj. A torta belsõ részéhez : 4 tojás, 10 deka porcukor, egy kis reszelt citrom héja vagy vanília és 10½ deka liszt. A krémhez: 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 16 deka porcukor, 2 evõkanál feketekávé, 18 deka csokoládé, egy kis vanília és 24 deka vaj.
Alapja és teteje (barna torta elkészítése): 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, 12 deka porcukorral jól elkeverjük, 8 deka csokoládéport, 4 tojássárgáját, 4 deka lisztet keverünk bele és 8 deka rummal meglocsolt piskótamorzsát. A tortaformának vajazott lapjára fehér papirost teszünk, azt is megvajazzuk, ráöntjük a tésztát és középmeleg sütõben sütjük. Ha kihûlt kettévágjuk.
Belsõrésze: 4 tojás fehérjének a habját elverjük 10 deka porcukorral, belekeverünk 4 tojás sárgáját, egy kis reszelt citrom héját vagy vanillint és 10 ½ deka lisztet. Vajazott sütõlapra papirost teszünk és bekenjük hüvelykujjnyi vastagon a tésztát és közepesen meleg sütõben sütjük.
Krémje: 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 16 deka porcukorral elkeverve, 2 evõkanál feketekávé, 18 deka csokoládéval összevegyítve és egy kis vanillint hidegen összedörzsölünk, aztán tûzre tesszük és sûrû krémmé fozzük. Ha levettük a tûzrõl, beleteszünk 24 deka vajat s jó habosra keverjük. Aztán megfagyasztjuk s ismét jól megkeverjük.
Összeállítása: A barna alapot kettévágjuk, megkenjük alsó lapját krémmel. A belso rész piskótalapját szintén megkenjük krémmel és hosszában 8 darab 2 ujjnyi széles csíkra vágjuk. Az egyik csíkot felgombolyítjuk, mint a roulade-ot s a többit is rá, csiga alakban folytatólagosan s ha kész, ráfektetjük az alapra, visszatesszük a tortaformába, megkenjük krémmel s ráhelyezzük a barna torta tetejét és kissé összenyomjuk. Ha elkészült, kivesszük a formából, oldalát és tetejét bekenjük krémmel. Tetejét nyomózsák segítségével díszítjük és apró rózsákat nyomunk rá a krémbõl.