
Omlós tepertős pogácsa dióval
Hozzávalók: fél kiló liszt, egynegyed kiló vágott tepertõ kevés só, 5 deka dióbél, késhegynyi töröttbors, 2 tojás sárgája, 2 evõkanál tejföl, 1 deka élesztõ, kevés langyos tej, 1 tojás a bekenéshez
Fél kiló liszthez egynegyed kiló finomra vágott tepertõt veszünk egymással összemorzsoljuk, kellõ mennyiségű sót teszünk bele, 5 deka megtört dióbelet, egy jó késhegynyi töröttborsot, 2 tojás sárgáját, 2 evõkanál sûrû tejfölt és 1 deka élesztõt kevés langyos tejben felolvasztva, és az egészet fehér borssal összegyúrjuk, rétestészta keménységûre kidolgozzuk. Nem fontos, hogy pihentessük a tésztát, hanem mindjárt kinyújthatjuk hüvelykujj vastagságúra késsel a tetejét megirdaljuk és kis pogácsaszúróval kiszúrjuk, a két tenyerünkkel kissé összébb gömbölyítjük, hogy csinosabb formájúak és magasabbak legyenek a pogácsák, azután sütõlemezre tesszük, nem nagyon közel egymáshoz, tetejüket tojássárgájával megkenjük és rögtön is süthetjük. A dió igen kellemes jó ízt ad a pogácsáknak és omlósabbá teszi.