

Sertésoldalas bajorosan
Hozzávalók: 60-70 dekás sertésoldalas, 25 deka darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 zsemlye, 3 deci tej, 5 deka vaj, 10 deka füstölt sonka, só, törött bors, 2 tojás és 8-10 deka zsír.
A kicsontozott sertésoldalast úgy nyitjuk fel, mint a tölteni való borjúszegyet vagy mellét és megtöltjük a következo töltelékkel: 5 deka vajon megpirítunk 1 fej reszelt vöröshagymát, hozzátesszük a ledarált sertéshúst, egy kis sóval és törött borssal lepirítjuk. Azután 1 deci vízzel feleresztjük és puhára pároljuk. Ha a tűzről levettük, kissé lehűtjük. Akkor hozzákeverjük a tejben áztatott és kinyomott 2 zsemlyét, 2 egész tojást, a vajat, zöldpetrezselymet, sót és törött borsot. Jól összekeverjük és megtöltjük vele az oldalast. Végét hurkapálcikával vagy cérnával bevarrjuk.
Aztán megsózzuk s a sütőlapra tesszük, forró zsírral leöntjük majd a forró sütőben lassan rozsdavörösre pirítjuk. A sütés alatt a levével öntözgetjük s a pecsenyét egyszer megfordítjuk, hogy jól átsüljön.
Ha a sütőből kivettük, felszeletelés előtt néhány percig állni hagyjuk. Zsírjába, levébe 2 evőkanálnyi paradicsomot pirítunk le, melyet meghintünk 1 kávéskanálnyi liszttel, aztán 2 deci vízzel eresztjük fel s jól beforraljuk. Átszűrjük s a felszeletelt hús alá öntve tálaljuk.
Hozzá gombás rizst és burgonyasalátát adunk.