

Eredeti székely szelet
Hozzávalók: személyenként 10-12 dekás sertésszelet, kevés só, töröttbors, ahány szelet, annyi egész káposztalevél, étolaj, 15 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanál rózsapaprika, 3 deci tejföl, 3 deci víz, kávéskanál köménymag.
Sertéscombból 12 dekás szeleteket, kissé megveregetjük, sózzuk s töröttborssal enyhén meghintjük, majd mindegyiket savanyított káposztalevéllel külön-külön becsavarjuk s a levelet egy-két fogvájóval rögzítjük. Kevés olajon vöröshagymát s egy gondolatnyi fokhagymát pirítunk, pirospaprikát adunk bele s ráhelyezzük a becsavart szeleteket s fedõ alatt pároljuk, néhányszor tejföllel meglocsoljuk s vigyázunk, hogy le ne égjen. Negyedórával elkészülte elõtt köménymaggal is ízesíthetjük. Körítésnél adhatunk háziasan reszelt burgonyát, petrezselymes párolt rizst, vagy puliszkát.