
Káposztasaláta
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés só, 50-60 deka érett paradicsom, 5 deka cukor, 3 deci savanyú tejföl.
Új, vékonylevelû fejeskáposztából két félmaréknyit finomra metélünk. Egy fej nem erõs vöröshagymát összevágunk. A hagymát és káposztát rétegezve tányérra rakjuk, majd gyöngén sóval meghintegetjük. Húsos, keménymagú, szép piros paradicsomot kockára szeletelünk, kissé megsózzuk és megcukrozzuk, azután egy másik tálban ezt is rétegezve lerakjuk. Néhány órán át mindkettõt állni hagyjuk, majd a salátástál közepén felhalmozzuk a káposztát és hagymát, a paradicsomszeleteket pedig csinosan köréje rakjuk. Ha a paradicsomból maradna, azt a gúla közepére, csúcsára helyezzük, a levét pedig ráöntözzük a káposztára. Jó savanyú tejföllel az egészet megöntözzük és egy órán át állni hagyjuk. Hideg-meleg sült, vagy paprikáshús mellé is feladhatjuk.