

Hízott ökörhús erdélyiesen
Hozzávalók: 80 deka hízott ökör vesepecsenye fej vagy vége, 10 deka füstölt szalonna, 8 deka vöröshagyma, 2 deka piros paprika, majoránna, 15 deka köleskása, fél deka törött bors, finomra vágott petrezselyem, só.
A kockára vágott szalonnát kisütjük. Ha megpirult, a töpörtyűt kiszedjük s a meleg zsírban a 8 deka finomra vágott vöröshagymát rózsaszínűre hevítjük, 2 deka piros paprikát, fél deka törött borsot, kis majoránnát keverünk bele, 1 deci vízzel felengedjük, a kockára vágott ökörhúst belehelyezzük s letakarva egy óra hosszat pároljuk. Akkor belekeverjük a 15 deka köleskását, rátesszük a visszamaradt töpörtyűt, egy kis finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórjuk és szép lassan mindaddig pároljuk, amíg megpuhul. Kovászos uborkával, salátával, savanyúsággal felszolgáljuk.