

Debreceni bélszín
Hozzávalók: személyenként 15 dekát számítva, 30 deka füstölt szalonna, hagyma, paprika, 3 deci paradicsom, 30 deka gomba, fűszer.
A szép hízlalt bélszínt (vesepecsenyét) tisztítva megsózzuk, édesnemes paprikával ledörzsöljük és egy szorosan befödhető, elég magas hosszúkás sütőedénybe helyezve, órákig pihentetjük. Közben 30 deka húsos szalonnát apró kockákra vágva serpenyőbe tesszük és nyílt tűzön jól megizzasztjuk, azután egy kiló apróra vágott hagymát teszünk hozzá, melyet teljesen elfonnyasztunk. (Nem pirítani.) Egy-két gerezd fokhagymát teszünk hozzá, majd 3 deci paradicsommal és kis vízzel föleresztve a bélszínre öntjük, azután befödve, sütőben puhára pároljuk. Közben azonban esetleg vízzel hígítjuk, ha nagyon sűrűsödne. Mielőtt a bélszín teljesen megpuhulna, 30 deka tisztított és jól megmosott sampiongombát a szalonnához arányos kockára vágunk, a bélszínhez tesszük és ezzel együtt puhára pároljuk.