

Töltött felsál egyben sütve
Hozzávalók: egy darab 80 dekás marhafelsál, melybe a következok kellenek tölteléknek: egy db füstölt kolbász nyersen, egy uborka, 2 sárgarépa, szalonna a megtűzdeléshez, só, 1 egész vöröshagyma, 15 deka zöldség, egy kis mustár, egy kis víz, 1 deci paradicsom, 1 deci savanyú tejfel, tárkonylevél és 6 deka zsír.
Egy darab 80 dekás marhafelsált felszúrunk a közepén, hogy jó bo nyílása legyen. A nyílásnak legalább akkorának kell lennie, hogy egy tojást el tudjunk helyezni benne, akkor bátran tölthetjük a következőkkel: egy darab füstölt kolbászt nyersen, egy három részre vágott uborkát, két félbe vágott sárgarépát hosszában a felszúrt nyílásba teszünk, majd a húst szalonnával jól megtuzdeljük és enyhe sózás után forró zsírban jó barnára sütjük. Egy egész vöröshagymát apróra vágunk s 15 deka zöldséggel és egy kis mustárral a pecsenyét megsütjük és egy kis vízzel pároljuk. Nem szabad egy ujjnyi víznél többet aláönteni párolás-sütés közben. Ha a hús puha, úgy egy deci paradicsommal elkeverünk egy deci savanyú tejfölt és ezzel feleresztjük, majd ha jól megsült, a húst kivesszük. Mártását vízzel feleresztjük, megszűrjük s újra felforraljuk s a felszeletelt hús alá öntjük. Tárkonylevéllel ízesítjük. Sós vízben fott petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk.