

Káposztás gombóc
Hozzávalók: fél kg káposzta, 1 zsemlye, 1 deci tej, 25 deka liszt, 1 tojás, 5 deka margarin, kevés só a kifõzéshez, forró olaj a pirításhoz (kb. 20 deka).
Fél kilogramm káposztát lereszelünk és besózunk. Egy zsemlyének héját levágjuk, a zsemlyét tejbe áztatjuk. A besózott káposztát levébõl jól kicsavarjuk, szintúgy a zsemlyét és mindkettõt összegyúrjuk 25 deka liszttel. Teszünk bele egy egész tojást és egy evõkanál hideg margarint.
Nokedli keménységû tésztát kapunk (ha lágyabb, még liszt kell bele), ebbõl 5 cm hosszú és 2 cm széles hosszúkás gombócokat készítünk, kissé lelapítjuk és jól fövõ vízben kifõzzük. Ha kifõtt lecsorgatjuk a vizet róla és tepsibe, forró zsírban, mindkét oldalán megpirítjuk