
Káposztás-, almás-, vegyes-saláta majonézzel
Hozzávalók: 1 fej fehér, 1 fej vöröskáposzta, kb. 1 kg 20 deka a kettõ Kevés só, 2-3 alma, fél citrom leve, 1 kg uborka, ½ kg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 3 deka cukor, 3 deci borecet, 2 tojás sárgája és két deci olajból készült majonéz, vagy tartármártás.
Díszítéséhez: 2-3 vékonyra szeletel zöldpaprika, 2-3 db érett paradicsom, 2 db keményre fõzött tojás, pár apró savanyú uborka.
1 fej fehér- és 1 fej vöröskáposztát külön-külön finomra vágunk, levelenként besodorva, a vastag ereket kivágva. Sósvízzel leforrázzuk és befedve kihûlni hagyjuk. Apró kis kockákra vágunk 2-3 savanykás almát és citromos vízben félre tesszük. Egy kiló nyers uborkát hámozunk és meggyalulva finomra, besózzuk. Télen egy kiló vizesuborkát szeletelünk helyette vékonyan. Nyáron ½ kiló zöldpaprikát is vékony karikákra vágunk és sós vízzel forrázunk, hogy szép zöld maradjon. A káposztákat külön jól kinyomjuk. Az uborkát és zöldpaprikát szintén. A fehérkáposztával összekeverjük az uborkát és forralt, cukros borecettel leforrázzuk. Beleadjuk a zöldpaprikát, az almát és egy fej vékonyra szeletel vöröshagymát. Az ily módon elõre elkészített vegyes salátát tálra halmozzuk kúpalakban, és leöntjük jó sûrû majonézzel. A káposztasaláta ne legyen leveses már akkor, hanem lecsurgatva halmozzuk fel. Ha a majonéz rá van öntve, koszorúalakban felrakjuk a piros káposztasalátát, szintén cukros ecettel készítve. A majonéz tetejét díszítsük vékonyra metélt zöldpaprikával, vékony paradicsom szeletekkel, néhány fõtt tojásgerezddel és télen apró, kicsi savanyúuborkával. Igen szép és kitõnõ saláta.