

Töltött süllõ vagy kecsege fehérbor-mártással
Hozzávalók: 60 vagy 80 dekás kecsege, vagy süllõ, 10 deka gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejföl, egy kis zöldpetrezselyem, pici törött bors, só, 1 egész tojás, 1 deci bor, 1 deci víz és 5 deka vaj.
A mártáshoz: 1 deci bor, 1 deci tejföl, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás és egy kávéskanálnyi cukor.
A megtisztított kecsegét vagy süllõt nem a hasán vágjuk fel, hanem a hátán. A süllõnek kivesszük a gerinccsontját, úgy, hogy a farkából legalább három-négy centiméternyi megmaradjon. A kecsegét pedig a hasüreg felett nyissuk ki, a gerincét ezen a nyíláson át kell eltávolítani. Enyhén megsózzuk és megtöltjük a következõkkel:
10 deka pirított gombát, egy-két deka vajjal, két deka liszttel és egy deci tejjel összekeverünk és tejmártást készítünk. Ebbe egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet, pici törött borsot, sót és egy egész tojást keverjünk belé és felülrõl megtöltjük vele a hal hasüregét. Aztán két helyen összekötjük spárgával s kivajazott tûzálló tálra vagy sütõlapra helyezzük, alája öntünk egy deci bort, egy deci vizet, 5 deka vajat és a forró sütõben addig pároljuk, amíg a levét el nem fõtte.
Akkor egy deci tejföllel leöntjük a halat és szép pirosra, ropogósra sütjük. Tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával és mártással. Mártása: egy deci bort, egy deci tejfölt, egy kis mustárt, pici sót, két egész tojást, 1 kávéskanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, gõzre tesszük és állandó keveréssel felfõzzük sûrû mártásnak. Forrón tálaljuk.