

Fogas- vagy süllőszeletek vajban, finom mártással
Hozzávalók: 60-80 deka süllõ-, vagy fogasszelet (személyenként 18-20 dekás) 1 liter víz, egy kis só, egy sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 babérlevél és néhány szem egész bors. A mártáshoz: 2 egész tojás, pici só, 1 kávéskanálnyi mustár, 2 deci tejföl, pici cukor, 1 evõkanálnyi citromlé és 2 evõkanálnyi víz.
A süllõ- vagy fogasszeletekbol eltávolítjuk a csontot és lehúzzuk a bõrét, aztán megmossuk bõ vízben.
Akkor felforralunk kb. fél liter vizet, egy kis sóval és egy sárgarépa- és petrezselyemgyökérrel. Teszünk bel még egy babérlevelet és néhány szem egész borsot.
A forró, lobogó vízbe beletesszük a süllõ- vagy fogasszeleteket és 4-6 percig lassú forrással fõzzük. Aztán lapátkanál segítségével kiemeljük és a tálra tesszük a halszeleteket s a következõ mártással öntjük le:
Két egész tojást pici sóval, egy kávéskanálnyi mustárral, két deci tejföllel, pici cukorral és egy evõkanálnyi citromlével és két evõkanálnyi vízzel jól összekeverjük és tûzre tesszük. Habverõvel állandóan keverjük, míg sûrûre fõzzük. Igen ajánlatos ezt a mártást habüstben elkészíteni és a forrás után azonnal egy porcelán vagy zománcos edénybe tálalásig átönteni. A hal mellé sós vízben fõtt és petrezselymes vajjal leöntött kifliburgonyát adunk.