

Rizskrémmel töltött csirke
Hozzávalók: Két fiatal rántani való csirke, 18 deka rizs, 2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 és fél deci tej, két evõkanálnyi tejföl, 15 deka gomba, só, törött bors, egy egész tojás, egy tojás sárgája, petrezselyemzöldje, a csirke mája, étolaj és egy deci bor.
A szokásos módon megtisztított és sütésre elõkészített csirkének a melle két oldalán, a combja tövétõl egészen a szárnyáig és a nyakától a szárnyáig, a bõre alá nyúlunk egy evõkanál nyelével s így a töltésre elõkészítjük a következo töltelékkel töltjük:
Bõ forró vízben puhára fõzzük a rizst. Egy kis olajon megpirítjuk a finomra vágott gombát. Sóval, petrezselyem zöldjével és törött borssal ízesítjük s ha a tûzrõl levettük, kissé lehûtjük. Az idõközben puhára fõtt rizst leszûrjük, bõ vízben leöblítjük s a gombához keverjük, hozzáadjuk az alábbi sûrû mártást:
Két deka vajat két deka liszttel felhevítünk, majd feleresztjük a tejjel, kissé megsózzuk és állandó keveréssel addig fõzzük, amíg az edény oldaláról leválik. Most belékeverjük a tojást s a tojás sárgáját, majd a gombás rizst, a csirke máját (melyet már elõre megpirítottunk és apró kockákra vágtunk), kissé megsózzuk és jól összekeverjük. Aztán a szárnyast a bõre alatt egy ujjnyira, de nem feszítve, megtöltjük s a fennmaradó tölteléket a hasüregbe tesszük. A nyílásokat bevarrjuk.
A csirkét most kellõen megsózzuk s egy pecsenyesütõbe tesszük. Forró olajjal leöntjük és közepesen meleg sütõben, lassan kisütjük. Sütés közben felváltva egy csésze borba mártott tollbekenõvel vagy ecsettel kenegetjük, majd a zsírjával öntözgetjük. A csirkét csak lassan süssük, mert a töltelék nagyon megdagad s ennek is át kell sülnie. Ha a csirke megpuhult s a bõre szép világospiros és ropogós, tíz percre meleg helyre állítjuk és a szokásos módon felszeleteljük.
Ha asztalra adjuk a hasüregben lévo tölteléket, a háta alá és oldalaira tálaljuk. Idénysalátával, párolt gyümölccsel, vagy almapürével adjuk fel.