

Fiatal csirke vagy gyöngycsirke Rothschild-módra
Hozzávalók: 2 darab fiatal rántani való csirke vagy 8-10 hetes gyöngycsirke, 20 deka spagetti vagy finommetélt, 10 deka gomba, 5 deka vaj, 2 deka liszt, 1 és fél deci tej, 20 deka liba- vagy kacsamáj, 4 deci bor, 8 deka zsír, 3 egész tojás, 2 deci tejfel, só, törött bors, petrezselyem zöldje, 10 deka vegyes zöldség, 5 deka vöröshagyma és 1 darab kelkáposzta.
A csirkéket a szokásos módon megtisztítjuk és sütésre, töltésre elkészítjük. Aztán megtöltjük a következõkkel: a spagettit megfõzzük s egy étolajjal vagy vajjal elkeverjük. A gombát lepirítjuk s benne az apró kockákra vágott liba- vagy kacsamájat szintén megpirítjuk. 2 deka vajból és két deka lisztbõl sûrû tejmártást készítünk, tejjel feleresztjük és egy kis sóval oly sûrûre fõzzük be, hogy az edény oldaláról a mártás leváljon. Hozzátesszük a tojásokat, spagettit, tejfelt, sót, petrezselyem zöldjét és a törött borsot, jól összekeverjük és a csirkék hasüregét ezzel a töltelékkel megtöltjük. A nyílásokat bevarrjuk.
Egy mélyebb lábasba vagy lefedhetõ pecsenyesütõbe egy fej finomra metélt kelkáposztát teszünk, melyre egy fej vöröshagymát reszelünk. A csirkéket erre helyezzük és 5 deka forró zsírral leöntjük. Két deci bort és egy deci vizet töltünk még rá és fedõ alatt puhára pároljuk. Ha a csirkék megpuhultak, kivesszük az edénybõl, felhevített zsírral leöntjük és szép világospirosra sütjük. Ha a csirkék megsültek, meleg helyre állítjuk és csak azután szeleteljük fel. Azt a levet, melyben pároltuk, most a csirkék zsírjára öntjük, elkeverjük és beforraljuk. Egy kis vízzel felereszthetjük és azzal újra beforraljuk. A pároláshoz felhasznált kelkáposztát a tál végébe rakjuk a csirkéket négy részbe vágjuk, leöntjük a levével s úgy adjuk fel