

Fiatal csirke királynõ módra
Hozzávalók: 80 deka, lehetõleg 2 darab, fiatal csirke, 15 deka liba- vagy kacsamáj, 8 deka gomba, tiszta tojásból készült finom metélt tésztából egy kevés, étolaj, egy kis zöldség, 1 deci édes tejföl vagy tejszín.
A megtisztított csirke hasüregét kitöröljük s a következõ töltelékkel töltjük meg: libamájat és gombát finom metéltre vágunk és 6 deka zsírban lepirítjuk. Enyhén megsózzuk és egy csipetnyi törött borssal fûszerezzük. A kifõtt és langyos metélt tésztát (melyet úgy készítettünk el mint a levestésztát) összekeverjük a gombásmájjal és megtöltjük vele a csirke hasüregét, melyet aztán bevarrunk. A csirkét aprólékjával és egy kis zöldséggel edénybe tesszük úgy, hogy az lefedhetõ legyen s 50 percig lassan pároljuk. Ha megpuhult a csirke, 1 deci tejszínnel vagy édes tejföllel felengedjük az aprólékot, melynek leve nem lehet több, mint 2-3 deci. Ezért ügyeljünk arra, hogy fél liternél több vizet ne öntsünk alája. A mártást átszûrjük, egy kis citromlével ízesítjük, s a csirkét egy kis forró zsírban kb. 20 percig sütjük, hogy bõre szép rózsaszínûlegyen. 15 percnyi pihentetés után felvágjuk a csirkét s a varrásokat kiszedjük belõle. Óvatosan tálra tesszük, nehogy a töltelék kiessen belõle, s egy kis mártással leöntve, sós vízben fõtt burgonyával tálaljuk. Mártást külön csészében is adhatunk hozzá.
Gyenge zöldbabból készült babsalátával köríthetjük.