Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/csodasoveny.com/public_html/pedlap.htm on line 5
Festés gyertyára 
Warning: Undefined array key "" in /home/csodasoveny.com/public_html/_push_notify/push_vezerlo.php on line 119
 
 

VIASZFESTÉS

Képalkotás vasalóval
 
Főoldal
Támogatóink:
 
 
 
 
Több mint 30 éve oktatok rajzot, tartok különböző technikával kreatív szakköröket, tanfolyamokat gyerekeknek. A viaszfestés technikánál valami olyan csodával találkoztam, ami semmilyen más technikához nem hasonlítható. Olyan mérhetetlen örömöt tud okozni az alkotás olyan gyerekeknek is, akik kishitűséggel, komplexusokkal, gátlásokkal küzdenek mindenféle alkotó munka végzésénél, hogy hihetetlen. A lapon szétterülő gyönyörű viaszszínek, szinte önmagától kialakuló minták, összeolvadások, olyan esztétikai és alkotási örömöt adnak, hogy a több éve berögződött gátlások is oldódnak, és azok a gyerekek akik előtte a ceruzát is féltek megfogni a sorozatos sikertelenségek miatt, szárnyakat kapnak és örömmel állnak neki akár rajzolni, festeni, színezni .

A viaszfestegetés tanuló szakaszában, hagyjuk játszani a gyerekeket a színekkel (ragyogó lehetőség a színelméletek gyakorlati tanításához), hadd élvezzék, hogy ezzel a technikával nincs rontás, bárhogy kenheti a festéket gyönyörű textúrák alakulnak ki, de ha nem tetszik visszaolvasztja és máris egy új lehetőség. Hagyjuk a gyermeki képzeletet szárnyalni, csodákat láthatunk majd!Ha már biztonságosan tudják a gyerekek használni az eszközöket, megismerkedtek a technika alapjaival, és ezt jó készség szinten használják, megpróbálkozhatunk az irányított kép alkotással témánként (pl.: tájképek, csendéletek, fantázia növények, állatok, stb). Minden irányított foglalkozást kövesse a témában rejlő gyermeki fantázia kiaknázása. Hagyjuk őket önállóan alkotni! Ne féljünk a kisgyermekek kezébe adni a vasalót, gyorsan megtanulják a biztonsági szabályokat! Négy-öt éves kortól már alkalmazható kis csoportban. Nagyobbaknak már nagyobb önállóságot adhatunk. Tanórán differenciált osztálymunkával oldható meg a technika gyakorlása. A fél osztály 14-16 gyerek laza, kényelmes csoportban elhelyezve áttekinthető a pedagógus irányító munkája számára. A többiek más technikával dolgoznak, a következő tanórán pedig a társaság másik fele kerül sorra.
Nincs korhatár! Minden korosztály számára örömöt okoz kisgyermekektől a felnőttekig. Én szívből remélem, hogy sikerül ezt a technikát minden vizuális nevelést oktató kollégámmal megismertetni, hogy rajtuk keresztül eljuthasson az ismeret minden gyermekhez. Tóth Cs. Katalin Pedagógusoknak, iskoláknak jelentős kedvezményt adunk eszközeinkből!