Idei csirke portugál módra
Hozzávalók: 2 darab 40-50 dekás csirke, 1 kg paradicsom, étolaj, 14-16 deka rizs, 8 deka vaj, só, 2 deci bor, 2 tojás, 1 deci tejföl, 4 deka zsemlyemorzsa.
Készítsünk egy jóízû, nem egészen megfõtt rizst, amibe kockára vágott friss lepirított paradicsomot keverünk. Ezzel megtöltjük a csirkét, bevarrjuk s háromnegyed óráig sütjük. Sütés után még 20 percig langyos helyen, vagyis a tûzhely közelében pihenni hagyjuk s csak aztán vágjuk fel. Jó bormártást készítünk hozzá, melyet felengedünk a lével, amelyben a csirkék sültek. Ezt tálalásig félretesszük. A csirkéket felébe vágva tálaljuk, töltött paradicsommal körítjük, leöntjük a mártással s külön sósvízben fõtt burgonyát adunk hozzá.
Bormártás: 4 deka vajon megpirítunk 4 deka zsemlyemorzsát, felengedjük 1 ½ deci borral, beforraljuk felére, majd szitán áttörve, ráöntjük a csirke levét. Úgy kell elkészítenünk a mártást, hogy hét deci legyen, s ha ez hiányozna, úgy borral pótoljuk. Tegyük a levet egy habüstbe: 2 evõkanálnyi tejfölt és 2 egész tojást keverjünk hozzá, majd állandó keveréssel sûrû mártásra fõzzük, a tálalt csirkékhez mártáscsészében is adhatunk belõle.